Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 1, 2012

Pengat Labu

Ni entry hari sabtu last week...Kena la kotakan janji kat suami...Daripada semalam dok request pengat labu...Ha labu ada setengah dalam peti sejuk tu...Jom kita operasi..

1/2 biji labu saiz sederhana 
1/2 cawan gula pasir
1/2 ketul gula melaka
1 kotak santan pekat (cap MS)
4 cawan air
1/2 cawan biji sagu
1 sdt garam
2 helai daun pandan yang disimpul

Mula sekali kita didihkan air, gula dan garam hingga larut...Kemudian basuh dan toskan biji sagu dan masakkan hingga biji sagu bertukar menjadi jernih...

Lepas tu masukkan santan kacau sentiasa ye dan masukkan labu yang dah dipotong kecil...Labu dah masak boleh tutup api tu...Emmm makan suam2 pun sedap tau..........

Hidang bersama teh atau kopi...

No comments:

Post a Comment