Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, October 6, 2012

Pasta Tasik Ala Bolognese

Nak makan spagetthi tapi kat rumah ada vermicelli dengan fettucine ...So kita layan je la kasi campur...Resepi sukahati....

250g Vermicelli + 50g Fettucine (nak habis kan stok ni...)
1 biji bawang besar (hiris dadu)
5 ulas bawang putih (hiris dadu)
2 biji tomato segar (hiris dadu)
1 keping isi ayam (cincang)
100 g daging (cincang, nak lebih pun boleh)
2 sdb minyak zaitun
2sdb tomato puri
1 sdb oregano
Lada hitam secukupnya
Garam
2 cawan air
2 sdb lada kering kisar

Mula kita tumis semua bahan hirisan dengan minyak zaitun hingga naik bau...Kemudian masukkan isi ayam, tomato dan daging kisar.. Masukkan air dan biarkan masak dan empuk bahan kita tu...Takpe tomato segar hancur tu yang sedap...

Tambahkan oregano dan lada hitam perasakan dengan garam dan biarkan hingga pekat...Kalau masam sangat letak sedikit gula pasir...

Rebus pasta dengan air mendidih dan tambahkan secubit garam dan 1 sdb minyak zaitun...
Tambah fish ball yang dah celur
Dah siap boleh hidang dengan keju atas nya...Tapi kat rumah takde stok jadi tak letak...

Yummy



No comments:

Post a Comment