Teringin dah lama nak start nya tak gerak2...Jom masak...
(Nasi)
3 cawan beras basmathi (rendam selama 1/2 jam)
5 1/2 cawan stok ayam
2 helai daun pandan yang disimpul
5 biji bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kulit kayu manis*
1 sdb marjerin + 1 sdb minyak masak
2 inci halia (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dititik)
Tumis semua bahan kecuali stok ayam dan beras hingga naik bau...Kemudian masukkan stok ayam dan beras kacau sedikit...Jangan lebih sangat nanti patah tau beras...Lepas tu CAP letak je dalam rice cooker biar masak cam biasa....
(Sup Ayam)
1 biji bawang besar (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
4 sekawan*
1 ketul kiub ayam
1 ketul kiub ayam
Sedikit minyak untuk menumis
Tumis la bahan tu dan naik bau masukkan ayam dan air secukupnya...Kemudian asingkan ayam dan toskan untuk sesi pemerapan nanti...Asingkan juga stok secukupnya tadi untuk masak nasi...Sup yang baki tu kita tambahkan lada hitam, bawang goreng dan daun sup...Perasakan dengan garam... Dah siap pun.......
Last si ayam kita ni...
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sdb kicap pekat
1 sdb kicap manis
Sedikit lada hitam
Garam
Sedikit minyak bijan
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Tumbuk je bawang tu dan sebatikan dengan kicap..Perap la dalam 30 minit...Lagi lama lagi sedap...Lepas tu boleh goreng dengan minyak nak bakar pun boleh..Jeng jeng jeng.......
Ni versi goreng |
Untuk sos tu macam biasa CAP suka wat sos bawang putih...
2 sdb lada kering kisar
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1 sdb gula pasir
Secubit garam
Masak semua bahan ni sampai mendidih ok...
Kicap dia pun kita masak sikit tau..
1 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
Sedikit minyak bijan
Sedikit stok ayam
Last sekali hidang la dengan salad dan tomato tapi CAP letak salad je tomato takde kat rumah.........Selamat mencuba ye dan bagi sesiapa yang takde idea Raya Haji nak masak apa bolehlah ni.......
2 sdb lada kering kisar
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1 sdb gula pasir
Secubit garam
Masak semua bahan ni sampai mendidih ok...
Kicap dia pun kita masak sikit tau..
1 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
Sedikit minyak bijan
Sedikit stok ayam
Panjangggggg.......... |
Last sekali hidang la dengan salad dan tomato tapi CAP letak salad je tomato takde kat rumah.........Selamat mencuba ye dan bagi sesiapa yang takde idea Raya Haji nak masak apa bolehlah ni.......
pebret akak anak beranak...tapi kalau tak masak sendiri biasenya beli kat kedai bila terdesak atau buzy..
ReplyDeleteye kak bkn budak je mak budak pun suka kn...hehehe seronok tgk dorang makan...
ReplyDelete