Bahan Doh Margerin:
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar margerin
Bahan Doh Minyak:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air sejuk
Secubit garam
Cara² Doh Margerin:
Satukan margerin dan tepung gandum. gaul sebati dan kepal²kan kepada 5 bulatan sama besar tapi CAP buat 6 ketul.... Ketepikan.
Cara² Doh Minyak:
Satukan garam kedalam air sejuk,
kacau sedikit hingga larut, masukkan kedalam aduanan tepung beserta
minyak dan uli hingga rata.
Untuk gambarajah sila rujuk sini sebab CAP ambil resepi ni kat kak norsha..Mintak halal ye kak..Owsemmm resepi kak Nor ni rapuh dan terbaikkk...
Bahagikan kepada 6 bahagian bulatan sama besar dan ketepikan
Gelek doh minyak dan letakkan doh marjerin di atas permukaannya.Lipatkan kiri dan kanan dengan rapat dan bentukkan bulat kemudian gelek lagi..
Lepas tu gulungkan doh tadi dan gelek sekali lagi dalam bentuk memanjang..
Kemudian gulung sekali lagi untuk gulungan yang terakhir.. Yang nak try ikut step tau mesti jadi.
Kemudian potong doh tadi jadi 4 bahagian so dapat comel2..Gelek sederhana ketebalannya dan sedia untuk dikelim..
OK jangan konfius pastikan bahagian bawah doh yang digelek sebelah dalam yang kena rolling pin belah luar.. Letakkan sedikit inti dipermukaan.
Dan goreng dengan api yang perlahan hingga kekuningan
Untuk inti pula sebenarnya CAP dah pernah buat entry ni kira separuh daripada entry lepas sebab ni baki last week nyer inti ye..
Untuk inti pula sebenarnya CAP dah pernah buat entry ni kira separuh daripada entry lepas sebab ni baki last week nyer inti ye..
Intinya:-
3 biji keledek (saiz kecik)
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
1 sdb genggam ikan bilis
1 sdb genggam ikan bilis
1 sdb udang kering
1 sdb rempah kari
1/2 sdb lada kering
Garam
Daun kari (CAP tambah sendiri)
Caranya kisar je semua bahan tersebut dan tumis hingga naik bau..Kemudian masukkan keledek dan sedikit air masak hingga empuk...
Perasakan dengan garam dan sejukkan dahulu ye.......
No comments:
Post a Comment