Laksa ni entry semalam ye...Jom semak.
2kg ikan sardin
1 inci halia (kisar)
1 biji bawang besar (kisar)
1 inci lengkuas (diketuk)
6 biji cili api (kisar)
3 tangkai daun kesum (kisar)
5 keping asam gelugur
1 sdb asam jawa
1 biji nanas(1/4 masuk dalam kuah)
daun kesum dan bunga kantan (hiris halus)
sedikit belacan
Air rebusan ikan
1 batang serai (ketuk)
Garam
3 kg laksa basah
1 sdb otak udang
Hiasan:
Timun
Nenas
Cili merah
Telur
Limau kasturi
Mula sekali rebus ikan dan asingkan tulangnya kemudian kisar halus..Kemudian kisar juga bahan tumisan dengan air rebusan tu je..Lepas tu tumis hingga naik bau bawang tadi..
Kemudian masukkan air rebusan tadi dan renih hingga mendidih dan pekat..Masukkan daun kesum, nenas dan bunga kantan yang dah koyak2 tu biar wangi..
Tambahkan asam keping dan air asam jawa perasakan dengan garam..
Kemudian celurkan laksa basah tadi dan toskan..Bolehlah hiris semua bahan hiasan dan sedia untuk dihidang...
Laksa |
No comments:
Post a Comment