Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 17, 2012

Lempeng Bawang



Teringat zaman kanak-kanak dulu, mak kita buat sarapan sebelum pergi sekolah kan..Ni menu wajib mesti ada dalam seminggu, lebih lagi kalau ada baki lauk semalam ye..Resepi ni ambil kat dapur kak Yatie sebab selalu buat tak pernah sukat dan letak daun kucai tapi semalam tengok cantik pulak kak ti nyer ada daun kucai...

1 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air (kurang lebih)
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun kucai
Setitik pewarna kuning (CAP tambah)
Sedikit minyak
1/2 sdt baking powder (CAP tak letak)

Citarasa Malaysia kan kita ni jadi bancuh semua bahan hingga sebati. Kemudian bolehlah tuangkan adunan ke dalam pan dan masak hingga kekuningan..


Sedia dihidang dengan kari atau sambal tumis.. 

No comments:

Post a Comment