Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 19, 2012

Apam Mentega Karamel (",)



Akhirnya terlaksana juga impian ku ini..Ambil resepi ni kat Kak Sofea untuk minum petang..Inilah sebaik-baik apam untuk petang hari ni dengan wanginya bau gula hangus tu tapi CAP buat separuh adunan je....Menyentap..

Bahan-bahan ( +-50 biji )

Bahan (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
Bahan (B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara membuat gula hangus:-
Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang. 
Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air.

Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.

Cara menyediakan adunan apam mentega.
Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi. 
Kemudian masukkan susu selang selikan dengan tepung. Gaul semua hingga sebati dan perap selama 1/2 jam. 
Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yang disapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedalam acuan pun tak mengapa tak akan melimpah. 
Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah. Acuan plastik tidak perlu disapu minyak..

Selamat Mencuba.......

1 comment:

  1. sedapnya apam.. thanksss jamu akak apam.. :P ehehehehe

    ReplyDelete