Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 22, 2012

Ayam Masak Rose



Ambil resepi Anis Nabilah chef selebriti tu tapi CAP buat separuh adunan ni ye..

2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
3 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
2 genggam cili kering (dikisar)
10 biji bawang merah (dikisar)
6 biji bawang merah (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar) 
1 cm lengkuas (dikisar)
2 cm kunyit hidup (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
2 sudu besar kas-kas (CAP tak letak)
2 sudu besar biji ketumbar (CAP tak letak)
1 sudu besar jintan putih (dikisar)
1 sudu besar jintan manis (dikisar)
1 tin sup tomato (CAP ganti sos tomato)
2 helai daun pandan (disimpul CAP tambah)
1/2 tin susu cair (CAP tambah)
Gula dan garam secukup rasa

Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis. 

Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak. Kemudian masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng.

Setelah mesra, masukkan sos tomato, susu cair, garam & gula secukup rasa.. Biarkan ia mendidih sekejap..

Sesuai dihidang dengan nasi minyak untuk sajian Hari Raya Aidiladha yang bakal menjelang..Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment