Assalamualaikum.Jenjalan dapur kak Lina PG cantik betul puding tu kemas je dan sama besar lapisnya..Kebetulan semua nak clearance stock je ni...Tapi CAP nyer x kacak cam sifu la maklum pertama kali seumur hidup melapis, boleh ('',).....Adeh2 tapi best rasa manis pun sedang je..
1 cawan biji sagu
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair (CAP guna 200ml)
3 jenis pewarna kegemaran
3 helai daun pandan
1 tin susu cair (CAP guna 200ml)
3 jenis pewarna kegemaran
Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu
menjadi jernih(Masukkan beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan
sagu).
Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir untuk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir untuk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3
bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian
sagu biarkan pada keadaan asal.
Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masukkan susu cair dan kemudian tutup api
Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago
tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan
dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan
pisau (CAP guna garfu je)
Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas
sagu dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan
pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan
agar-agar dengan pisau.
ada sagu kat umah.. nak balik beli agar2.. nanti nak wat gak puding sagu camni.. :)
ReplyDeleteCntk kejadian puding ni.Haish lama xwat terliuq la pulak
ReplyDelete