Assalamualaikum, ada yang dah pegi shoping back to school ke belum..Dah start musim hujan gamaknya..Tiap petang langit menitiskan airnya membasahi bumi..
Petang semalam dapatla layan karipap sardin ni ha..Kulit macam biasa CAP guna resepi kak noorsha je..Pusing2 le kita..
Bahan Doh Margerin:
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar margerin
1 sdb tepung jagung (CAP tambah)
Bahan Doh Minyak:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air sejuk
Secubit garam
Cara² Doh Margerin:
Satukan margerin dan tepung gandum. gaul sebati dan kepal²kan kepada 5 bulatan sama besar dan ketepikan.
Cara² Doh Minyak:
Satukan garam kedalam air sejuk,
kacau sedikit hingga larut, masukkan kedalam adunan tepung beserta
minyak dan uli hingga rata.
Untuk gambarajah sila rujuk sini sebab CAP ambil resepi ni kat kak norsha..Karipap ni CAP dah pernah masuk entry last month so refer sini tau..
Inti
1 tin sardin
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dipotong dadu)
5 tangkai cili api (dipotong nipis)
1 sdb lada kering kisar
1 sdt garam
Sedikit minyak untuk menumis
2 biji limau kasturi
Lenyekkan ikan sardin tersebut dan tumis bawang dan cili hingga garing.Masukkan ikan dan sosnya dan biarkan ia kering sedikit.
Tambahkan air limau dan perasakan dengan garam..Biarkan sejuk..
No comments:
Post a Comment