Entry ni buat untuk Adam waktu khatan ari tu..Dan kebetulan juga ulangtahun perkahwinan CAP mengikut bulan Islam..
1 kg beras pulut
2 cawan santan @ 400ml (CAP guna santan kotak je)
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
1 sdb serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
2 cawan santan @ 400ml (CAP guna santan kotak je)
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
1 sdb serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
1 sdb lada hitam biji
Rendam pulut dalam air yang telah dicampur dengan 1 sudu besar kunyit serbuk dan asam keping. Kacau rata dan rendam semalaman..
Basuh pulut yang telah direndam semalaman dan toskan air.. Kukus beras pulut yang sudah berwarna kuning dan letakkan daun pandan untuk mewangikan pulut..
Rendam pulut dalam air yang telah dicampur dengan 1 sudu besar kunyit serbuk dan asam keping. Kacau rata dan rendam semalaman..
Basuh pulut yang telah direndam semalaman dan toskan air.. Kukus beras pulut yang sudah berwarna kuning dan letakkan daun pandan untuk mewangikan pulut..
Tambahkan juga lada hitam biji ke dalam beras pulut.Kukus selama 45 minit dan kaup balik pulut supaya masaknya sekata.
Kemudian masukkan beras pulut ke dalam besen besar yang telah dicampurkan sedikit
garam ke dalam santan secukup rasa..Kacau sampai sebati.
Kemudian kukus selama setengah jam atau sehingga santan masak dan kacau rata..Padamkan api dan sedia dihidang..
No comments:
Post a Comment