Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, November 9, 2012

Lagi Labu Versi Apam


Ni kes labu dok ada lagi ye kita layankan jela..
2 1/2 cawan tepung gandum (CAP letak 2 cawan)
1 sdt ovalette
1 sdt baking powder
2 biji telur
1/4 cawan ( suku cawan) minyak masak
3/4 cawan gula
3/4 cawan labu yang telah dilenyek
1/2 cawan santan(CAP letak susu cair)
Esen vanila

Kelapa parut (diletakkan garam dan dikukus sekejap)
 
Resepi ni CAP ambil kat jintan manis tq ye..
Rebus atau kukus labu hinga empuk, kemudian lecek hingga hancur, selepas itu dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan masukkan ovallete, pukul lagi.
 
Selepas itu masukkan labu yang telah dilecek tadi, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan santan kacau sebati.
 
Panaskan kukusan dan pastikan acuan di sapu dahulu dengan sedikit minyak. Sudukan adunan apam labu tadi di dalam acuan dan kukus selama 8 ke 10 minit. 

Letakkan adunan 3/4 bahagian acuan untuk memastikan apam labu naik cantik apabila siap dikukus nanti. 

Selamat Mengukus.

No comments:

Post a Comment