Ni kes labu dok ada lagi ye kita layankan jela..
2 1/2 cawan tepung gandum (CAP letak 2 cawan)
1 sdt ovalette
1 sdt baking powder
2 biji telur
1/4 cawan ( suku cawan) minyak masak
3/4 cawan gula
3/4 cawan labu yang telah dilenyek
1/2 cawan santan(CAP letak susu cair)
1 sdt ovalette
1 sdt baking powder
2 biji telur
1/4 cawan ( suku cawan) minyak masak
3/4 cawan gula
3/4 cawan labu yang telah dilenyek
1/2 cawan santan(CAP letak susu cair)
Esen vanila
Kelapa parut (diletakkan garam dan dikukus sekejap)
Kelapa parut (diletakkan garam dan dikukus sekejap)
Resepi ni CAP ambil kat jintan manis tq ye..
Rebus atau kukus labu hinga empuk, kemudian lecek hingga hancur,
selepas itu dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan
masukkan gula, pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan masukkan
ovallete, pukul lagi.
Selepas itu masukkan labu yang telah
dilecek tadi, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi, kemudian
masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan santan kacau
sebati.
Panaskan kukusan dan pastikan acuan di sapu dahulu dengan
sedikit minyak. Sudukan adunan apam labu tadi di dalam acuan dan
kukus selama 8 ke 10 minit.
Letakkan adunan 3/4 bahagian acuan untuk
memastikan apam labu naik cantik apabila siap dikukus nanti.
Selamat
Mengukus.
No comments:
Post a Comment