Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, November 20, 2012

Nasi Ayam Kuning



Entry weekend last week ni ye..CAP buat nasi ayam sama macam entry yang dah pernah masuk la kira siaran ulangan lagi ni..

Cuma kasi kuning ye CAP rendamkan beras dengan 1 sdt serbuk kunyit..

(Nasi)
3 cawan beras basmathi (rendam selama 1/2 jam dengan serbuk kunyit)
5 1/2 cawan stok ayam
2 helai daun pandan yang disimpul
5 biji bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kulit kayu manis*
1 sdb marjerin + 1 sdb minyak masak
2 inci halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dititik)

Tumis semua bahan kecuali stok ayam dan beras hingga naik bau...Kemudian masukkan stok ayam dan beras kacau sedikit...Jangan lebih sangat nanti patah tau beras...Masak macam biasa....

(Sup Ayam)

1 biji bawang besar (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
4 sekawan* 
1 ketul kiub ayam 
Sedikit minyak untuk menumis
Tumis la bahan tu dan naik bau masukkan ayam dan air secukupnya...Kemudian asingkan ayam dan toskan untuk sesi pemerapan nanti...Asingkan juga stok secukupnya tadi untuk masak nasi...Sup yang baki tu kita tambahkan lada hitam, bawang goreng dan daun sup...Perasakan dengan garam... Dah siap pun.......

Untuk ayam

1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih 
1 inci halia
1 sdb kicap pekat
1 sdb kicap manis
Sedikit lada hitam
Garam
Sedikit minyak bijan 
Minyak untuk menggoreng
Tumbuk je bawang tu dan sebatikan dengan kicap..Perap la dalam 30 minit dan boleh digoreng dengan minyak yang banyak..

Untuk sos tu macam biasa CAP suka wat sos bawang putih...

2 sdb lada kering kisar
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1 sdb gula pasir
Secubit garam

Masak semua bahan ni sampai mendidih ok...

Kicap

1 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
Sedikit minyak bijan
Sedikit stok ayam 


Kemudian hidangkan dengan salad, timun dan tomato..Memang hidangan lengkap kan musim cuti sekolah ..

No comments:

Post a Comment