Entry weekend last week ni ye..CAP buat nasi ayam sama macam entry yang dah pernah masuk la kira siaran ulangan lagi ni..
Cuma kasi kuning ye CAP rendamkan beras dengan 1 sdt serbuk kunyit..
(Nasi)
3 cawan beras basmathi (rendam selama 1/2 jam dengan serbuk kunyit)
5 1/2 cawan stok ayam
2 helai daun pandan yang disimpul
5 biji bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kulit kayu manis*
1 sdb marjerin + 1 sdb minyak masak
2 inci halia (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dititik)
Tumis semua bahan kecuali
stok ayam dan beras hingga naik bau...Kemudian masukkan stok ayam dan
beras kacau sedikit...Jangan lebih sangat nanti patah tau beras...Masak macam biasa....
(Sup Ayam)
1 biji bawang besar (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
4 sekawan*
1 ketul kiub ayam
1 ketul kiub ayam
Sedikit minyak untuk menumis
Tumis la bahan tu dan
naik bau masukkan ayam dan air secukupnya...Kemudian asingkan ayam dan
toskan untuk sesi pemerapan nanti...Asingkan juga stok secukupnya tadi
untuk masak nasi...Sup yang baki tu kita tambahkan lada hitam, bawang
goreng dan daun sup...Perasakan dengan garam... Dah siap pun.......
Untuk ayam
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sdb kicap pekat
1 sdb kicap manis
Sedikit lada hitam
Garam
Sedikit minyak bijan
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Tumbuk je bawang tu dan
sebatikan dengan kicap..Perap la dalam 30 minit dan boleh digoreng dengan minyak yang banyak..
Untuk sos tu macam biasa CAP suka wat sos bawang putih...2 sdb lada kering kisar
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1 sdb gula pasir
Secubit garam
Masak semua bahan ni sampai mendidih ok...
Kicap
1 sdb kicap pekat
2 sdb kicap cair
Sedikit minyak bijan
Sedikit stok ayam
Kemudian hidangkan dengan salad, timun dan tomato..Memang hidangan lengkap kan musim cuti sekolah ..
No comments:
Post a Comment