Resepi ni dari jintan manis..dah 2x try best...Dapat la minum petang semalam..
Kulit
300 gram tepung pulut
200 gram labu puree ( rebus labu, lenyek baru ditimbang)
200 gram labu puree ( rebus labu, lenyek baru ditimbang)
Sedikit garam
1/2 cawan santan
1/2 cawan santan
Sedikit air ( CAP guna 1 cawan)
Didalam bekas adunan, campur tepung pulut, air, isi labu,
santan, dan garam, gaul sebati dan tekstur adunan ini seakan-akan adunan
buah melaka. ketepikan.
Inti
1/2 biji kelapa inti (kelapa yang kulitnya tidak terlalu coklat,tak muda sangat, tak tua sangat)
70 gram gula merah (CAP guna setengah ketul)
3 sudu besar gula
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit air
Di dalam kuali, masukkan kelapa, gula merah, gula, sedikit air dan daun
pandan, kacau sehingga semuanya sebati, biarkan gula merah betul-betul
menyaluti kelapa parut, kacau selalu dan biarkan inti agak kering.
angkat dan sejukkan.
Dadih
1/2 cawan santan
1 sdb tepung beras
1/2 sdt garam
Masak hingga agak pekat..
Cara melipat ( beberapa pelepah daun pisang yang telah dilayur)
Ambil daun pisang yang telah di potong beberapa bahagian, sapukan
sedikit minyak di atas permukaan daun pisang, letakkan adunan tepung
pulut dan sudukan inti kelapa, tutup kemas.
Lipat daun pisang sehingga
menjadi bentuk kuih koci, kukus selama 10 ke 15 minit, angkat dan sedia
untuk dihidangkan.
Tapi CAP buat teknik ni macam tak berapa nak cantik pun..Last sekali buat macam kon je rupa..
Nak dapat koci labu yang cantik warnanya guna labu yang agak masak sikit..Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment