Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 28, 2013

Nasi Beriyani Timbus Kak Amie Bertukar Rempah Khabsa


Assalamualaikum semua dan selamat bercuti kepada yang turut bercuti meraikan cuti persekolahan yang baru bermula..Resepi ni CAP skodeng kat dapur kak Amie sayang..Tapi dek kerana rempah beriyani CAP tengok expired pulak jadi tukar je la rempah apa yang ada..Sedap masak timbus gini..Lain kali boleh guna kambing mesti umpphhhh kan..5 bintang bagi kat kak Amie..Jom kita tengok bahan dia ye yang sempoi je kan..

500 gram beras basmathi - (CAP masak 4 cawan)
200 gram daging kambing dipotong kiub - (CAP masak seekor ayam)
100 gram bawang besar - dihiris
80 gram bawang putih - dihiris
50 gram halia - dihiris
10 gram daun pandan - disimpul
20 gram daun bawang - dipotong
20 gram daun pudina dipotong
5 gram kulit kayu manis
5 gram buah pelaga
5 gram bunga lawang
5 gram bunga cengkih
20 gram cili merah - belah dua
20 gram cili hijau - belah  dua
80 gram rempah beriyani (CAP ganti rempah khabsa)
200ml susu cair (CAP letak 1 cawan)
100ml minyak sapi (CAP ganti marjerin)  
50ml minyak jagung
350ml air - (CAP letak 5 cawan air)  
Garam secukup rasa
7 biji telur rebus (CAP tak letak) 200 gram ubi kentang - (CAP tak letak)  
Sedikit pewarna kuning



Dalam sebuah periuk, masukkan minyak dan tumis daun pandan sehingga naik bau.
 
Masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, daun bawang, daun sup, daun ketumbar dan daun pudina. Kacau hingga wangi.   

Masukkan bahan yang dihiris, rempah beriyani dan masak hingga naik bau.
   
Masukkan daging kambing / ayam, susu cair, garam, air dan gula secukupnya - Amie masukkan sekali ubi kentang.
 
Gaul rata hingga daging / ayam lembut. 

Akhir sekali masukkan beras (dan ubi kentang yang direbus). Gaul dan masak hingga kering.
 
Bila sudah masak, bolehlah dihidangkan dan dihias.


Sedapnye makan dengan ayam masak merah..Jeng jeng jeng kepak ayam keluar dari timbunan nasi...CAP panjangkan kat sini resepinya..Selamat mencuba..

2 comments: