Assalamualaikum, hari ni cuti kan bestnya...Musim panas begini rasa nak makan yang sejuk je kan..CAP tengok susu cair berbaki dengan barang lain semua ada termasuk cik sagu ni..Kes nak habiskan stok ni..Hasil skodeng dapur kak Lina Pg..Tq kak owsem makan gini tau selalu buat makan dengan kelapa parut walaupun CAP punya tak berapa nak lapis plak masa serve hehehe..
Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam kemudian toskan..
Didihkan air bersama daun pandan.Masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi..
Masak hingga sagu bertukar jernih dan tutup api dan biarkan seketika..
Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk membuang kanji.
Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian. Titiskan warna kegemaran masing dan kacau menggunakan garfu..
Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan..
Untuk Manisan
1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung (CAP guna gula apung)
1/2 cawan gula pasir (CAP kurangkan)
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Untuk menghidang keluarkan sagu dari acuan, curahkan susu cair dan juga air gula.
Note: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam.
bln pose...mmg wajib buat mende ni...sedap...!
ReplyDeleteAssalam zila....sedap ni...Lama sangat tak buat..
ReplyDeleteTunggu bulan posa nanti la...
selalu berebut dengan suami kalau makan ni... lagilah kalau sejuk!
ReplyDeleteWa...best ni klu dpt semangkuk..hee
ReplyDeletesemalam akak dah plan nk buat sagu ni,tp tiba2 jadi benda lain pulak..; puding jagung..sedao la kan makan mende ni, sejuk2 manja
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletesatu satu feberet akkak ni, memang best layan sejuk2 tu kan
cuma skrg akk suka makan dgn susu segar he heee
sedap nyeee
ReplyDeletenie makan sejuk2 rasa nyaman ;)