Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 31, 2013

Paceri Terung Meletup


Assalamualaikum dan salam Jumaat Al Mubarak..Tq kepada kak hanieliza dan kak nor resepi yang sedap hingga menjilat jari..

Rasa dan aroma bau udang kering menyentap jiwa tambah pulak dengan kerisik..Huhhhh tak boleh cakap apa dah dengan nasi putih yang panas tu kan siap dengan ikan kerisi goreng..Tak toleh kiri kanan hehehe..

Lain kali boleh cuba buat paceri nenas lawan dengan nasi minyak pulak time gader2 dengan family..Jom kite tengok bahan dia senang je..


1 biji nenas [potong kecil] (CAP ganti 1 biji terung panjang yang digoreng sekejap)
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa] (CAP ganti susu cair)
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sdb udang kering [tumbuk]
1 batang kulit kayu manis
6 sdb besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sdb besar minyak
2 sdb besar gula merah/putih (CAP ganti gula apung)
2 sdb kerisik
Garam secukup rasa 

Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air. 
Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.

Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
 
Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.


20 comments:

  1. akak pun penah bt pajeri terung ngn nenas ikut resepi nih... tp akak lupe nk goreng dulu terung tuh... abis hancur hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheehe..takpe kak dan janji makan sedap layanzz..

      Delete
  2. Baca resepi pun tahu memang sedap. Kalau kakak siap bubuh sos cili sikit masa tumis semua tu.. makan dgn nasi putih atau beryani pun sedap:)

    ReplyDelete
  3. Ya Allah sedapnya AP....memang faveret ni pajeri...makan dengan ikan masin sedapkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah memang regu dia tu kak ikan masin ..pebret zila jugak.. (",)

      Delete
  4. mak aihhh
    sedapnyeeeeeeeeee
    biasa akak buat paceri nenas aje ..
    kalau terung nie beli je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak, emm dap, len kali akak try t zila dtg bw pinggan..

      Delete
  5. makan dengan nasi panas..kena tambah 2 kali ni..
    sedapnya..

    ReplyDelete
  6. datang nk belek-belek resepi...

    salam kenal yer... :)

    ReplyDelete
  7. peberet akak nih zila! pantang beli terung laju ajer msk pajeri... sedappp sengoti! laki aku jer cam xde perasan ngan pajeri terung! mencik taw!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay kita serupa..memang emnci kan kalau xde org nak saing kita makan kan kak..

      Delete
  8. Alahaii akk pling suka ne..mkn dgn nadi minyak mmg syokk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak..t zila nak try lawankan dia ..hantar umah akak ckit..

      Delete
  9. Assalam zila,
    wahhh..dah lama tak masak terung..
    akak suka masak terung berlado atau bercili..
    uish kecur dah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow berlado sedap tu..sama la kita kak..

      Delete
  10. Aslmkum Zila
    paceri terung....antara menu kegemaran ni
    re; ikan tu ikan mullet..sisik tebal ikan laut.

    ReplyDelete