Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, April 29, 2013

Agar-agar Santan Pandan FOR ALL


Assalamualaikum dan salam Isnin permulaan minggu yang baru dan terakhir dalam bulan April ni. Aktiviti semalam ni masa sambut hari lahir adik lelaki yang sorang ni di rumah mak.. CAP buatkan agar agar ni diadaptasi dari agar santan gula merah dari dapur kak naz.. Maaf ye kak naz CAP dah tukar jadi colour hijau agar-agar santan pandan for all...Sesiapa yang nak tengok yang original CAP dah pernah post di sini ye..

1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
1 liter air (4 cawan)
1 ketul gula melaka (CAP tak letak)
1/4 cawan gula pasir (CAP ganti 1 cawan gula pasir)
250 ml santan pekat (1 cawan) - (CAP guna santan kotak juga & boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
1 biji telur ayam (masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu)
Secubit garam

2 helai daun pandan (dibasuh dan disimpulkan)
Sedikit pewarna hijau
 

Masak gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan yg di simpul. Masak hingga didih dan sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan.  (Guna air yg dari 4 cwn)

Dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar2. Masak hingga mendidih. 
 
Masukkan air gula tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih.  Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.  
  
Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk dan adjust api dapur tu ye. 
Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.  
Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras dan sejukkan.
TIPS DAN NOTA NAZ: 
Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..Confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.

Cantik tak agar agar pandan ni sekali imbas macam talam seri muka je kan..Tq sekali lagi kepada pemilik resepi ni ye...

5 comments:

  1. Assalam zila....sedapnya agar2 santan ni...tambah lak aroma daun pandan tuh....Peberet selamanya

    ReplyDelete
  2. memang rajin buat agar-agar...
    tapi tak pernah cuba letak santan...
    suka kaler hijau tuh...

    ReplyDelete
  3. wah sdp ni...
    musim pnas mcn ni dpt mkn memang best...

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam kak lina> aah memang semerbak bau dia..agar2 tradisi kita

    qhaifa> zila pun suka kaler hijau tu saja tukar resepi kak naz ni ckit

    syapex> memang layan musim panas gini kan..

    ReplyDelete
  5. ala....sedap ni...bilalah nak buat

    ReplyDelete