Assalamualaikum ni nak bagitau punya la sedap bubur ni sampai tak dan posing..Mana taknya lepas buka puasa tinggal secawan je hehe sedap le tu kan siap makan dengan krim krakers bagai..Yang tinggal cuma bubur yang sempat CAP bekukan jadikan aiskrim Malaysia ni ha..Tak kisahlah janji terlaksanalah permintaan asben nak makan bubur kacang walaupun tak jumpa durian gigih je la.. Dapat jugak la jadi hidangan CAP berbuka puasa hari Khamis lepas, Alhamdulillah dan terima kasih untuk kak Rohah sayang..
2 cawan kacang hijau (direndam semalaman)
13 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
1/3 cawan gula merah (CAP ganti gula apung)
Durian secukupnya (CAP tak letak)
3 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
Rendamkan kacang hijau semalaman agar
cepat empuk ketika dimasak.Cuci bersih dan satukannya dengan air dan
daun pandan dalam periuk.
Rebus sehingga kacang empuk. Apabila kacang mulai empuk, masukkanlah durian dan santan pekat.
Setelah kacang rebusan empuk sepenuhnya, barulah dimasukkan gula pasir, gula merah, dan garam.
Kacau selalu sambil mereneh agar ianya sebati. Tutup api dan hidangkan.
eskem bubur kacang ijo sedapnye. teringat zaman kecit2..yana jarang mkn bubur kacang ijo panas..sllu sejukkan..letak ais.hehe..sedapnye makan musim panas
ReplyDeleteeeeeee..... jelessss tau... sedapnya lahaii eskrem kacang ijo ni.. lagi2 tang kepala dia tu.. santannye dah timbul2 kat atas.. adui la... kacang ada... santan lak takdak.. tinginnyeeee...
ReplyDeleteAkak dah sampai ni zila, tak dpt nyedut2 buburnya, sekrim pun jadilah..ada lg tak gaknye ni...tq lah sudi cuba resepinya...cam nk buat gak la..
ReplyDeleteharusla dah habis adik kakak semua..nak musim panas gini laku jualan zila..
ReplyDeletehuuuuhhhh....terbaaik
ReplyDelete