Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 23, 2013

Ungkep Ayam Versi Dapur Madiha


























Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Puas CAP dok fikir apa menu lagi dapat buat dengan ayam..Yelah kari sudah, rendang macam takmo lah sebab takdak santan.. Tetiba jenjalan dapur kak Ratna ternampak resepi ni kebetulan semua bahan dah ada...CAP memang tak pernah rasa lauk ungkep ni selalu tengok je kenkawan post belum pernah try lagi..Maka terlaksanalah kali ini..Tocee sifu dan pemilik asal resepi ni ye..

500 gm/ 1/2 ekor ayam saiz kecil/sederhana - dibersihkan & potong saiz kesukaan
1 sdb serbuk kari
1 btg serai (dititik)
1 helai daun kunyit (dihiris / dikoyak2)
1 sudu kecik asam jawa (dibancuh dengan air)
1 1/2 cwn air
Sedikit gula (CAP ganti 1 sdb gula apong) 
Garam secukup rasa
Minyak masak

Bahan yang dikisar halus
1/2 inci kunyit
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bwg merah kecik (CAP ganti 2 biji bawang besar)
5 tangkai cili padi (CAP tambah)
1 sdb lada kering kisar (CAP tambah)
 
Panaskan minyak lalu tumiskan bahan yang dikisar bersama serai dan serbuk kari sehingga naik bau.  Masukkan ayam & gaulkan rata tambahkan air, air asam jawa, garam, gula & perasa.  Gaul sebati.
Tutup kuali & sesekali buka & gaul sebati & tunggu hingga ayam nampak masak.  Masukkan hirisan daun kunyit & gaul sebati. Bila cukup pekat & ayam empuk bolehlah dimatikan api & hidang.  

Jika suka berkuah sikit.. Bolehlah matikan api lebih awal tanpa tunggu kuah pekat.  Sedap dihidang bersama nasi putih & lauk sampingan yang lain..

Tapi CAP hidangkan dengan nasi tomat entry nya tunggu esok ye..Selamat mencuba.. 

8 comments:

  1. resepinya udah dicoba... soalnya... enak apa nggak? hehehe... tetiba keluar slang jowo... hehee... mekasih mencuba.. resepi sahabat cyber yg dah lama kenal iaitu dana (hanya melalui cyber) mmg sedap ditekak akak...

    ReplyDelete
  2. hurm sedapnya...lapar pulak tengok lauk ni...tambah lak kalau pekat2 camni lagi mengancam

    ReplyDelete
  3. hanum> ye sedap tau..

    madiha aka ratna> waduh enak banget dong...mai nak bisik ckit..last week dah buat guna ayam tua tp xdan mik picca nye kak ratna dah habis..ni baru ada can hehehe ..tq ye dana..

    lina pg > yg pekat mesti syok kan..

    ReplyDelete
  4. salam kunjungan semula, tq sbb dh cube resepi ungkep akak... (heheh tp mcm lah akak sorang reti msk ungkep ni kan)
    kalu bt ngn ayam tua @ayam kg mmg sgt sedap, cume kene msk lama skit...

    ReplyDelete
  5. sedaptukan... makan ngan rotipun sedapkan..
    ps:::: nama dah sama norzila... anak pak yapun cam dah sama sebab bapak akak zakaria...

    ReplyDelete
  6. versi baru ye, sbb ada serbuk kari..akak suka sangat ngan masak ungkep..

    ReplyDelete
  7. Akk pun slalu buat..x pernh jemu..sedapnyee

    ReplyDelete