Assalamualaikum dan Selamat Hari Pekerja 2013..Kepada yang bercuti esok selamat berehat bersama insan yang tersayang..Ada yang suka makan kuih tiram tak , ada juga yang panggil kuih lidah buaya..Tapi sama je kuihnya kan..Resepi ni CAP copy dari blog kak suehasue yang rasanya lama dah tak nampak online, tq ye sedap dan mudah rupanya buat kuih ni walaupun tak berapa nak macho tiram CAP ni..Sesiapa yang nak tengok carakerja bergambar boleh intai blog kaksuehasue yang rajin ye, kamek rindu kitak kak.. Nampak macam banyak kan setengah kilo tepung tapi dapat jadi kudapan hari cuti macam ni krup krap krup krap sedar nanti dah habis..
500gm tepung
1 biji telur
2 sdb margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sdb tepung jagung**
**6 sdb minyak masak**
Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (Kalau lembik tambah tepung sikit dan kalau keras, tambah air)
Uli
doh supaya jadi nipis dan akan dapat size yang lebar. Kalau nak
senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. (CAP buat 8 ketul)
**Nota: kalau buat canai besar akan dapat bentuk kuih yang besar.
Sapu rata doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..
Canai adunan secara memanjang agar
gulungannya pun banyak kali.Gulung
kemas dan potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari untuk
mendapat lapisan yang banyak.Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing-masing ye..
Ambil doh kecil tadi dan canai leper..Susun atas dulang yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat satu sama lain.
Goreng hingga kekuningan dengan api yang sederhana dan toskan minyak..
Sira dengan gula halus dan simpan dalam bekas kedap udara..
kami panggil kuih lidah kucing..hihihi
ReplyDeleteselalu beli mesti keras...dapat yang lembut dan rangup sedapnya...
ReplyDeleteAssalam zila sedap kuih tiram ni kalo ranggupkan. buat kudap2an sambil tgk tv mau habis sebalang hehsee
ReplyDeleteliyana> oh ye ke..geli geli hati plak nama kuih ni kan
ReplyDeleteqhaifa> try la resepi ni memang rangup
embunrosaliza> waalaikumussalam kak..hehehe sambil goreng pun dah masuk perut kak..
masa kak zu anak dara selalu kena paksa ngan mak tolong dia buat kuih nih..skrg mak kak zu dah pencen buat kuih sbb mata pun kurang nampak dah..
ReplyDeletesuka kepek ni.. buat kudapan sambail nonton tv best ni...
ReplyDeleteAkk pnggil kerepek selayang..mcm2 nama kn..tp wt nipis2mmg sedapp..
ReplyDeleteada yg panggil Lidah Mak Mertua...hehe...akak panggil tiram je..sedap ngunyah ni, mmg tak sedar berapa tepek masuk mulut..
ReplyDelete