Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, December 2, 2012

Sup Bebola Ikan


Assalamualaikum hari ni kita bersiaran pada hujung minggu di bulan terakhir tahun 2012..Bakal hadir tahun baru tak lama je lagi..

Hari ni CAP nak tayang ni ha sup bebola ikan tenggiri..Jom masak..

1/2 ekor ikan tenggiri
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai cili merah (dihiris halus)
Daun sup (dihiris halus)
1 sdb bawang goreng
1 sdt serbuk lada hitam
1 sdt garam
1 sdb tepung jagung

Mula ambil isi ikan tu je dan masukkan semua bahan yang telah dipotong..Tambahkan tepung jagung yang bertindak sebagai agen pelekat bola ikan tu..

Kemudian kepal dan bentukkan bulat ye..Dah siap ketepikan dan tulang tu tak payah buang la nanti masukkan dalam sup sebab ada isi lagi kan nanti membazir..

1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Air secukupnya
1 biji tomato
1 biji kentang

Tumiskan bahan bertanda * yang telah ditumbuk hingga naik bau dan masukkan kulit kayu manis dan geng dia (",)..

Tambahkan air secukupnya dan masukkan kentang masak hingga mendidih..Masukkan lebihan ikan tadi dan juga bebola ikan yang dah siap tunggu hingga masak..

Dah mendidih masukkan tomato dan hiaskan dengan daun bawang, daun sup dan bawang goreng..


No comments:

Post a Comment