Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 12, 2012

Bubur Kacang Hijau Durian


Musim durian ni CAP pun tak ketinggalan buat something durian..Teringin pulak maklumla hidung ni terbau rumah sapa ntah..Jadi godek la dalam dapur sendiri ye tak..Ni resepi dapur kak CT delima yang femes ames tuh, kak ct i lap u..Sedap tau..

1 cawan kacang hijau
6 ulas durian (CAP letak banyak kot sebab ulasnya kecik)
200 ml santan pekat
6 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
Sedikit garam
1/4 cawan biji sagu (CAP tambah, dibasuh dan toskan)

Bersihkan kacang hijau dan rendamkan di dalam air selama 1/2 jam untuk mempercepatkan proses merebus kacang hijau agar cepat empuk (CAP rendam semalaman)

Kemudian masak kacang hijau dengan air secukupnya hingga separuh masak. Tambahkan air jika perlu dan tuangkan santan, gula merah, gula pasir, biji sagu dan daun pandan yang telah disimpul. 

Guna api sederhana saja dan gaulkan hingga gula larut serta biji sagu menjadi jernih. Masukkan durian dan kacau sentiasa supaya santan tidak pecah dan didihkan pada api sederhana. 

Bila sudah mendidih tutup api. Angkat dan sedia dihidangkan. Boleh juga makan bersama roti putih yang dipotong2 atau CAP makan dengan biskut cream crakers.. 


2 comments: