Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, July 25, 2012

Lempeng Air Panas dan Sambal Tumis Ikan bilis

Dalam diam dah 5 hari Ramadan berlalu...Semalam CAP buat berbuka puasa cuma lempeng air panas dan sambal tumis ikan bilis...Kebetulan suami ajak pergi cari pulut udang di bazar Ramadan bawa Ain dan Aishah..Dah tu suami bawa balik bubur lambuk jugak ofis sponsor maka banyak la hidangannya..Semak jom..

Resepinya:-

3 cawan tepung gandum
1 cawan air panas 
Garam

Sedikit marjerin dan minyak untuk menggoreng

Baca betul -betul tau arahan ni...Masukkan tepung dan air panas yang baru masak tau..Air dalam termos tak jadi nanti...Lupa pulak larutkan garam dalam air tu..Air tu tengok tau jangan lembik sangat.

Kacau hingga sebati pakai senduk tau panas nanti melecur...Memang macam melekit dan tepung macam termasak sikit..Dah sejuk bulatkan ikut saiz anda suka...Kemudian leperkan adunan tadi nipis sikit dap..

Bila nak goreng panaskan marjerin sikit untuk aroma dia...Goreng sampai garing..
Garingkan

Boleh hidang dengan sambal tumis ikan bilis.. Kalau ada kari pun sedap juga..Selamat mencuba

Sambal Ikan Bilis

No comments:

Post a Comment