Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...
Bagi penjawat awam nampaknya gembira sokmo dpt bonus ye...Oh ye entri hari ni CAP buat karipap keribang...Hehehe mesti tertanya-tanya kan apa benda tu...Alkisah suami kesayangan saya orang Sarawak jadi ambil kesempatan nak bagi tau semua keledek dipanggil keribang di Sarawak...
CAP ambil daripada Ummi Zaihadi tapi katanya pemilik asal Tun Telani dan Ros Jintan Manis...Ramai dah cuba resepi ni....Memang best, meletup kulit dia......Terima kasih ye..Jom semak....
Resepinya:-
4 cawan tepung gandum
2 sdb marjerin
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan air
1/2 sdt garam
Panaskan marjerin dan minyak hingga larut. Kemudian masukkan tepung dan gaul dengan garfu... Biar adunan sejuk campurkan air dan garam serta uli hingga doh berminyak dan lembut.....
Intinya:-
6 biji keledek (saiz kecik)
1 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 genggam ikan bilis
1/2 genggam ikan bilis
2 sdb udang kering
2 sdb rempah kari
1 sdb lada kering
Garam
Daun kari (CAP tambah sendiri)
Caranya kisar je semua bahan tersebut dan tumis hingga naik bau..Kemudian masukkan keledek dan sedikit air masak hingga empuk...
Perasakan dengan garam dan sejukkan dahulu ye.......
No comments:
Post a Comment