Kebetulan semalam CAP jenjalan kat blog kak TEena ni terjumpa sambal ketuk ni jadi terliur pulak time puasa gini kan..Barang pun semua ada je dalam dapur bolehlah godek je..Tq ye, sungguh CAP belum pernah buat sambal gini yang ikan bilis dia tumbuk sekali..Selalu tu tumis lebur je ikan bilis gorengnya..Nak buat pun senang..Tahan lama kan, kotlah sapa yang nak bagi bekal kat anak balik asrama hujung minggu ni..Jom kita tengok resepinya..
Segenggam ikan bilis
Cili api secukupnya (anggaran 20 biji lebih kurang)
1 biji bawang besar
1 biji limau nipis
Ikan bilis digoreng garing dan ketepikan..Kemudian gorengkan cili api dan bawang sehingga layu..
Tumbuk ikan bilis, bawang dan cili api hingga lumat atau separa lumat..
Siap dihidang dengan nasi panas dan perahan air limau..
wow
ReplyDeleteouuchh...hehehe
Deleteminggu ni 2, 3 kali buat sambal katuk ni..
ReplyDeletesuka makan dgn kobis rebus...
ha tu memang lawan dia tu kak kalau sayur masak air kan..memang xjemu kan lauk gini
DeleteOh... ini sambal versi kakak juga ni Zila.. memang sambal ini agak tahan lama sebab tak berair.
ReplyDeleteKakak kadang kalau makan lempeng pun buat sambal ini juga instead of sambal tumis.
yeay ada geng ar zila ni ye..adui kak sambal gini makan dengan lempeng memang xjd lauk kak..cepat je habis..
Deleteada ala2 cam sambal totok (tumbuk dlm bahasa jawa)
ReplyDeleteresepi smbal totok
segenggam cili api (ikut suke nk pedas mana)
segenggam bilis
1 ulas bwg putih
1 sudu gula
1 biji limau
goreng cili api ngn blis pastu tumbuk sume bahan2 tuh bile dh setel, last sekali buh air limau, mmg sedap terangkat dik oi
ringkas je resepinya kan Zila... yang tak puasa pun ngencesss jugak hikhik!
ReplyDeleteTambah tomato alu jadi sambal penyet nya...hehehhe...sambal tutok...nyaman!
ReplyDeleteTambah buah dabei nyamannn nya....adehhhhx3...
ReplyDeleteSedapnya zila....terliur saya...
ReplyDeleteKalau dekat boleh mintak sikit...hihi
Assalam zila sedap rasa saml ketuk tu, simple je nak buat ,
ReplyDeletehamboihh..kecur ailio tengokk..ni mkn dgn ikan goreng laju je 2 pinggan
ReplyDeletesedapnyer.. akak nak berbuka gini jugaklah petangni...
ReplyDeleteassalam Zila
ReplyDeletenampak sedap memang sesuai ni bila berpuasa
esuk kak noor nak buat lah sambal ni heee sedap tu nampak nya
ReplyDelete