Assalamualaikum dan salam Isnin..Masih ada yang gigih mengganti puasa tak, sama la kita (",)...Kek ni CAP buat last week sementara nak tunggu berbuka puasa plus sempat lagi tengok cerita Ady Putra Teduhan Kasih masa baking maklumlah cik abang takde outstation..Geram je tengok watak Anis Nabilah dalam cerita tu menjadi jahat dia..
Taknak buang masa resepi ni copy dari blog jintanmanis sedap tau kek ni lembut je walaupun dibakar, tq ye..Pemilik asalnya kak Dayang moga dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik..Maaf jika ada yang CAP tukar dalam resepi ni ye sebab taknak buat topping dia..Enak dimakan begitu saja..Semak kat bawah ye resepinya..
1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sdb susu tepung (CAP tak letak)
1 1/4 cawan air sejuk (CAP ganti 150ml susu cair + 100ml air dr peti ais)
1 cawan gula perang (CAP ganti 3/4 cawan gula kastor )
1 sdt esen vanilla
1/2 sdt coffee emulco atau chocolate emulco (CAP ganti esen coklat)
1 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sdb susu tepung (CAP tak letak)
1 1/4 cawan air sejuk (CAP ganti 150ml susu cair + 100ml air dr peti ais)
1 cawan gula perang (CAP ganti 3/4 cawan gula kastor )
1 sdt esen vanilla
1/2 sdt coffee emulco atau chocolate emulco (CAP ganti esen coklat)
Secubit garam
1/2 cawan minyak masak
1 sdt cuka atau jus lemon
1/2 cawan minyak masak
1 sdt cuka atau jus lemon
Sedikit coklat chip (untuk ditabur)
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko
di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang.
Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak,
esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan
dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Memang gebu , lembut dan moist je adunan kek ni..Sampai tak sempat nk snap picca dah potong..Nanti nak buat lagilah..Yummyy...
Memang gebu , lembut dan moist je adunan kek ni..Sampai tak sempat nk snap picca dah potong..Nanti nak buat lagilah..Yummyy...
menarik..lum pernah buat kek coklat lg ni..
ReplyDeletetry la resepi yg mudah ni kan..
DeleteZila macam kakak lebih suka kek yg tak ada topping dia.
ReplyDeleteye kak zila xbrapa suka makan yg ada topping..lekas muak kan
DeleteMacam sedap je kek tu...
ReplyDeletedah lama tak buat kek...huhu:)
sedap..t dah baking hantar cni ckit k.. (",)
Deletetengoklah hasilnya...memang terbaik..
ReplyDeletesedapnya...
memang berbaloi kak..sedap dah pasti plus gebus gebas..
DeleteAssalam zila, wah tengok aje akak dah tahu kek ni pasti sedap, moist dan sedapp..akak pun dah pernah cuba memang sedap kan..letak ganache lagggiiii sedap..hehe
ReplyDeleteAssalam zila..ESMCC ni sangat femes seantero maya, tapi kak lina tak terbuat lagi..macam2 rcp kek cekelet ni..
ReplyDeleteNampak sedap kek coklat tu.
ReplyDeleteCAP boleh tak buang word verification jenuh meneka teka teki huruf sebelum komen...
wah sedap ni zila akak pun lama dah tak buat sbb sibuk hee nnt lah pasti nak buat lagi sbb dah terliur tengok yg zila punya ni
ReplyDelete