Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 23, 2012

Tempoyak Ikan Patin



1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
2 senduk tempoyak
4 ulas bawang merah*
20 tangkai cili padi* (ikut kepedasan masing2 ye)
1 inci kunyit hidup*
5 biji belimbing buluh (kalau takde ganti dengan daun kesum)
3 tangkai bunga kantan (dibelah 4)
1 batang serai (diketuk)
4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

Perapkan ikan tadi dalam air asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan hanyir ikan. Kemudian tumbuk semua bahan yang * hingga halus.

Kemudian masukkan air dan bahan yang telah ditumbuk serta serai tadi.Biar sehingga mendidih dan masukkan tempoyak serta perasakan dengan garam dan sedikit gula jika perlu..

Masukkan bunga kantan dan belimbing tadi ..Tambahkan ikan dan biar sehingga masak..Ikan patin ni sangat lembut jadi tak perlulah kita kacau selalu..

Dah siap..........Hidang dengan nasi panas..

No comments:

Post a Comment