Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, October 15, 2012

Kerabu Kacang Botor @ Ceper



20 batang kacang botor(Sarawak panggil kacang ceper)
1 tangkai cili merah*
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 cawan kelapa parut (disangai)
1 sdb udang kering*
1 sdb ikan bilis*
2 biji limau kasturi
Sedikit gula
Secubit garam 

Permulaannya tumbuk bahan * dan sangai bersama kelapa parut dalam erti kata goreng tanpa minyak hingga kelapa tadi benar-benar kering..Tutupkan api

Kemudian masukkan kacang botol yang dihiris nipis dan perahan jus limau..Perasakan dengan garam dan gula...




Sedia dihidang sebagai pembuka selera..

2 comments:

  1. Perghhhh.. sedapnya kerabu...
    sib baik dah lunch.. kalau tak sure meleleh air liur penuh dlm umah org ni.. hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe...kan, sedap bab2 kerabu ni semenjak 2 menjak ni minat plak..

    ReplyDelete