Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, August 13, 2012

Popia Simpul

Dek kerana tengok popia simpul ni wow mahal sungguh orang jual...Jadi suami tanya senang tak buatnya...Jadi CAP tunaikan la...

Kulit popia (cap KG yang plastik kaler kuning saiz dia)
Serunding daging Kelantan(beli je RM10)
Minyak untuk menggoreng

Mula sekali kulit popia tu potong 4 bahagian kemudian dah dapat 4 tu setiap satu kerat jadi 2...Lupa nak snap gambar...jadi kita ada 8 bahagian yg kecil..

Buka sekeping dan masuk dalam kain yang di basahkan kalau tak kering nanti koyak bila simpul...

Haaaa kan jadi tu

Bulatkan sikit je serunding tadi bukan apa kalau banyak susah nak simpul dan gulung kemudian simpulkan....

Nak pesan ni Letak serunding tu biar tak center jadi kulit popia tu hujung dia sebelah panjang sebelah pendek jadi senang nak simpul ok...Takpayah tarik ketat simpul tu nanti dia goreng ok je...Janji dah simpul je..Buat sampai habis dan pastu boleh goreng...

Kalau suka boleh letak daun kari dalam minyak masa goreng ye......

Sekali Makan Takleh stop

2 comments:

  1. suka sgt mkn popia simpul kasih ni,betul tu bila dah makan tak leh stop.

    ReplyDelete
  2. hehehe iye kan...duk krup krup krup dpn tv dorg tgk olimpik...tau2 dah tnggl stgh...(",)

    ReplyDelete