Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 9, 2012

Ayam Percik


Juadah semalam untuk sang suami yang baru balik kerja luar...Tapi tak la luar sangat sebab lik umah mak mertuaku juga di Sarawak nun...Jom semak

1/2 ekor ayam 
1/2 tin susu cair
2sdt jintan (2beradik jintan yg dikisar)*
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 biji buah keras*
3 batang serai (2 batang kisar + 1 batang ketuk)
1 keping asam gelugur
1 sdt serbuk kunyit
10 tangkai lada kering (ikut suka nak banyak mana)*
1 sdb gula merah
1 sdb madu
1sdt gula pasir
Garam

Mula sekali kisar semua bahan * dan perap selama sejam dalam ayam kita tu..Kemudian asingkan ayam dan tumis bahan tadi serta masukkan semua jenis gula dan asam...Biarkan ayam 3/4 masak perasakan dengan garam dan keluarkan ayam tadi ye..

Bungkus dengan aluminium foil dan bakar selama 50 minit dengan suhu 180'c..10 minit yang terakhir tu buka foil nak bagi dia kering semua air dalam tu dan nak dapat tekstur mcm hitam hangus2 tu...

Siap dibakar

Sementara ayam tu dibakar, masak semula kuah tadi dan masukkan susu cair dan biarkan hingga benar-benar pekat ye..

Bila dah siap kuah tu ayam pun dah masak boleh la tuang cenggini ha.......Sedap.........

Wah gitu.......
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment