Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, January 15, 2013

Kuih Lapis Labu Kak Yatie


Assalamualaikum dan salam Selasa kepada semua..Mudah2an semua berada dalam keadaan yang baik dan dibawah rahmatNya selalu, Insya Allah..Last week CAP berjaya jugak habiskan si labu ni jadi kuih lapis..Resepi ni daripada kak Yatie sayang yang terer buat kuih kukus ni cantik kemas je lapisannya....Kak, CAP admire kat akak la tengok la anakmurid buat tak comei la ni....Jom kita tengok ye..

Bahan A
2 cawan air
1 1/4 cwn gula halus (untuk rujukan CAP guna 1 cawan je)
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan-disimpul 

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air

Bahan C
1/2 cwn santan pekat
Bahan D
1 cawan labu-( yg telah di rebus dan di lecek halus)

Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.Ketepikan dulu. Dalam mangkuk lain satukan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A kedlm B. 
Setelah sebati, tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian. 
Satu bahagian di masukkan bahan C(santan) dan satu bahagian lagi masukkan bahan D(labu) 
Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya sama je jumlah cecair adunan iaitu 3 kuning dan 3 putih.
  
Panaskan kukusan. Alaskan plastik di loyang dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya. 
Masukkan adunan D(labu) dan kukus selama 5-7 minit. Lapiskan pula adunan C(santan) dan kukus selama 5-7 minit. 
Ulangi sehingga habis.Lapisan terakhir hendaklah dikukus selama 20 minit guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik. 
Setelah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba.
**Untuk kuih di atas CAP gunakan gunakan loyang 8 inci. Memang sedap resepi ni lemak manis labu terasa..


No comments:

Post a Comment