Pages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, November 23, 2012

Puding Sagu Pelangi



Assalamualaikum.Jenjalan dapur kak Lina PG cantik betul puding tu kemas je dan sama besar lapisnya..Kebetulan semua nak clearance stock je ni...Tapi CAP nyer x kacak cam sifu la maklum pertama kali seumur hidup melapis, boleh ('',).....Adeh2 tapi best rasa manis pun sedang je..

1 cawan biji sagu
1 liter air

20 gm serbuk agar-agar
 
1 1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan

1 tin susu cair
(CAP guna 200ml)
3 jenis pewarna kegemaran

Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Masukkan beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu).

Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir untuk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.  

Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.  

Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Masukkan susu cair dan kemudian tutup api  
Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau (CAP guna garfu je) 

Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sagu dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.  

Ulang beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sagu digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...

Untuk setiap lapisan masukkan ke dalam freezer (1-2min) dengan suhu max supaya puding cepat membeku.


 

2 comments:

  1. ada sagu kat umah.. nak balik beli agar2.. nanti nak wat gak puding sagu camni.. :)

    ReplyDelete
  2. Cntk kejadian puding ni.Haish lama xwat terliuq la pulak

    ReplyDelete